Almanya'da Hamburg polisi, aşırı sol grupların geçen hafta bir karakola yaptıkları saldırının ardından bir çok bölgeyi "tehlikeli bölge" ilan etti. Bölgede 'tehlikeli görülen' 40 kadar sol görüşlü Alman dün akşam gözaltına alındı.

Almanya'nın Hamburg kentinde 21 Aralık günü "Rote Flora" adlı kültür merkezinin kapatılmasına tepki olarak aşırı sol gruplar tarafından düzenlenen yürüyüşte, polis ile göstericiler arasında çatışma yaşanmış, 120 polis ve 500'e yakın gösterici yaralanmıştı.

Çatışmadan sonra geçen haftada 40 kadar eylemci, Davidwache adlı karakola saldırmış ve 3 polis memurunu ağır yaralamıştı. Bunun ardından Hamburg polisi suça karşı mücadele etmek ve çalışanlarını korumak amacıyla dün söz konusu ilçelerin bazı kesimlerinde "tehlikeli bölge" oluşturulduğu açıklamıştı.

Hamburg polisinden yapılan açıklamada, son haftalarda Davidwache adlı karakola ve düzenlenen bir protesto eyleminde polislere saldırı yapıldığına işaret edilerek, suça karşı mücadele etmek için söz konusu ilçelerin bazı kesimlerinde "tehlikeli bölge" oluşturulduğu bildirildi.

"Tehlikeli bölge" uygulamasıyla, buradaki insanların kontrol edilebilmesine ve kimliklerinin belirlenmesine imkan verildiği ifade edilen açıklamada, Hamburg Emniyet Müdürlüğü'nün bu uygulamayla polisin can güvenliğini korumak için tüm yasal imkanları kullanacağı belirtildi.

İnsanların kontrol edilmesinin tahmin üzerine yapılacağı ifade edilen açıklamada, söz konusu semtleri ziyaret edenlerin ve burada yaşayanların çok fazla rahatsız edilmek istenmediği vurgulandı.
Uygulamanın, "tehlikeli bölge" ilan edilen yerlerde polise, duruma bağlı olarak kimlik tespiti yapma, kişilerin üstlerini, çantalarını arama ve bu bölgeye giriş yasağı vermesine olanak sağladığı kaydedildi.

Söz konusu uygulamanın ne zaman sonlandırılacağının ise henüz belli olmadığı belirtildi.

Hamburg'da geçen hafta Davidwache karakoluna yapılan saldırıda 3 polis memuru ağır yaralanmıştı.

POLİS DEVRİYELERİ ARTIRDI
Hamburg polisinin, aşırı sol grupların geçen hafta Davidwache karakoluna yaptıkları saldırının ardından Altona, Sankt Pauli ve Sternschanze adlı ilçelerinin bazı kısımlarını içine alan yerleri "tehlikeli bölge" ilan etmesiyle bu bölgelerde polis sayısının artırıldığı ve sürekli devriye gezildiği gözlendi.

Alman Polis Sendikası (DPoIG) Hamburg Eyalet Teşkilatı Başkanı Joachim Lenders, Davidwache, karakoluna saldırıda bulunan faillerin yakalanması için verilecek para ödülünün 8 bin avrodan 10 bin avroya çıkarıldığını bildirdi.

Öte yandan bazı yerlerin "tehlikeli bölge" ilan edilmesi Yeşiller Partisi, Sol Parti ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından eleştirildi.

Sol Parti Hamburg Eyalet Meclis üyesi Christiane Schneider, polisin uygulamasını yasalara aykırı olduğunu iddia ederek buna karşı dava açıp açmayacaklarını hukuk kurmaylarına inceleteceklerini açıkladı.

Yeşiller Partisinden yapılan yazılı açıklamada da uygulamayla binlerce kişinin şüpheli ilan edildiği savunuldu.

FDP'li siyasetçi Carl-Edgar Jarchow da uygulamanın ölçülü olup olmadığını incelediklerini bildirdi.

40 KADAR AŞIRI SOLCU GÖZALTINA ALINDI
Bölgede olay çıkarmaya hazırlandıkları ileri sürülen yaklaşık 40 aşırı solcu polis tarafından gözaltına aldı.

Dün akşam saatlerinde toplanan 60 kadar aşırı solcu, sloganlar atarak "tehlikeli bölge"de dolaşmaya başladı.

Geniş güvenlik önlemi alan polis ekipleri, slogan atarak dolaşan gruptakileri uyardı. Uyarıya rağmen dağılmayan grubu çember içine alan polis, kimlik kontrolü yaptırmak istemeyenlerden oluşan yaklaşık 40 kişiyi tek tek otobüse bindirerek götürdü. Polis, şüphelilerin zarar vermemesi için otobüs içindeki acil cam kırmaya yarayan çekiçleri de aldı. Zanlılardan birinin üzerinden tuvalet fırçası çıktı.

Polis, "tehlikeli bölge" ilan edilen bölgede yoğun güvenlik önlemleri almaya devam ederken karakol önlerine yapılacak muhtemel saldırı için de özel donanımlı polisleri bekletiyor.

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K