Haziran Direnişi’nde Antakya’da polis tarafından gaz fişeğiyle öldürülen Abdullah Cömert’in davası da başka şehre nakledilmek isteniyor.

Antakya'da Haziran Direnişi eylemlerinde polis tarafından biber gazı kapsülüyle başından vurularak öldürülen Abdullah Cömert’in katili olan polis Ahmut Kuş'un avukatı, güvenlik gerekçesiyle davanın bir başka şehre nakledilmesi için savcılığa başvurdu. Antakya Cumhuriyet Başsavcılığı nakil kararının verilmesi için dosyayı Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

Katliam davaları bilinçli olarak sürgüne gönderiliyor

Sermaye devleti yaptığı katliam ve cinayetleri savunduğu gibi tetikçilerini de korumaktadır. Dava konusu olduğunda hukuk zemininde katliamlara meşruiyet sağlanmaya çalışılırken, bu davaları takip edip faillerin yargılanması için çabalayanlar da bin bir yolla engellenmektedir.
Devletin katiller yerine Ethem’in davasında olduğu gibi aileleri ve davalara katılım gösterenleri yargılaması izlediği yöntemlerden biridir. Diğer taraftan bu davaların sahiplenilerek gündemde tutulmasının, devletin teşhir olmasının önüne geçmek için oldukça sinsi bir yol izlenmektedir. Katliam davaları “güvenlik gerekçesiyle” uzak illere sürgüne gönderilmektedir.

Eskişehir bir “güvenli”, bir değil!

Devlet bu davaları sürgüne göndermek için oldukça keyfi davranmaktadır. Ali İsmail davası için “güvenli” bulunmayan Eskişehir, 1993 yılındaki Lice Katliamı’nın davası için güvenlidir. Lice davası daha sonra İzmir’e nakledildi. 26 Nisan 1995’te Hakkari'nin Yüksekova gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Nezir Tekçi’nin Hakkâri’de açılan davası da yine aynı gerekçeyle Eskişehir’e alınmıştır. Muğla'da 11 Mayıs 2010 tarihinde polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Şerzan Kurt davası da Eskişehir’de görülmektedir. 21 Kasım 2004’te Mardin’de babası Ahmet Kaymaz ile birlikte öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın davasının görüldüğü yer de Eskişehir’dir.

Sürgün dava’ listesi uzun

Mardin'in Derik ilçesinde 1993-1994 yılları arasında 13 kişinin katili Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil’in davası Çorum’da görülmüştür ve Çitil burada beraat etmiştir.
Muş Altınova’da 1993 yılında 9 kişiyi yakarak öldüren üç asker ve bir polisin yargılanmasına ancak 20 yıl sonra başlanırken, dava yeri Kırıkkale’dir.
1993 yılında Şırnak’ın Silopi İlçesi’ndeki Görümlü köyünde 6 köylüyü gözaltında kaybeden Tuğgeneral Mete Sayar ve rütbeli askerler de 21 yıl sonra yargılanmaya başlamıştır ve dava Ankara’da görülmektedir. Van'ın Çaldıran İlçesi’nde 2009 yılında infaz edilen biri lise öğrencisi 3 kişinin infaz edilmesinden sorumlu olan Van İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Vecihi Halil İyigün’in yargılandığı yer de Ankara’dır.                                                                                                     KIZILBAYRAK

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K