Bir fotoğrafın hikayesi: Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica
Eski bir Tupamaros gerillası olan Uruguay Devlet Başkanı Mujica’nın bir hastanenin acil servisinde sıra beklerken görüntülendiği iddia edilen fotoğrafın geçtiğimiz yıl Aralık ayında atanan Şili’nin yeni ekonomi ve finans bakanının basın toplantısı öncesinde çekildiği ortaya çıktı.
“Dünyanın en yoksul lideri” olarak anılan, eski gerilla olan Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica’nın bir hastanenin acil servisinde sıra beklerken görüntülendiği iddia edilen fotoğraf medyada yer aldı.
Ancak fotoğrafın geçen yıl Aralık ayında atanan Şili’nin yeni ekonomi ve finans bakanının basın toplantısı öncesinde çekildiği ortaya çıktı.
1960′ların başlarında Küba Devrimi’nden ilham alan Tupamaros hareketinin gerillası olan Jose Mujica, 1960′lar ve 1970′lerde Tupamaros hareketinin içinde yer aldı, altı kez vuruldu yaklaşık 15 yıl cezaevinde kaldı.
Tupamaros hareketi, 1973-84 arasında süren askeri diktatörlüğün ardından demokrasiye geçilmesiyle silahlı eylemleri bırakarak siyasi bir harekete dönüşmüştü.
Jose Mujica kimdir?
1960 ve 1970’li yıllarını, Uruguay’ın Küba devriminin etkisi altındaki gerilla grubu Tupamaros’un saflarında geçiren Mujica, 1972′de bir polisi öldürmekten tutuklandı.
1973′teki askeri darbeden sonra diğer Tupamaros üyesi mahkumlarla beraber bir askeri hapishaneye gönderildi.
15 yıl süren mahkumiyetinde işkencelere maruz kalan Mujica tek kişilik hücrede tutuldu.
1973-84 arasında süren askeri diktatörlüğün ardından demokrasiye geçilmesiyle  diğer tüm siyasi mahkumlar için çıkarılan bir genel afla tekrar özgürlüğüne kavuştu.
Hapishaneden çıktıktan sonra diğer Tupamaros üyeleriyle beraber Halk Girişimi Hareketi’ni (Movimiento de Participación Popular-MPP) kurdu. 1994′te yedek, 1999′da da asli senatör seçildi.
MPP  2004 seçimlerinde bulunduğu ittifakın en büyük partisi haline geldi. Aynı yıl başkanlığa seçilen Tabaré Vázquez tarafından  Mujica hayvancılık, tarım ve balıkçılık bakanlığına atandı.
2008′deki kabine değişikliğinden sonra bakanlıktan ayrılarak senatoya geri döndü.
Tabaré Vázquez’in 2009′da yapılacak başkanlık seçimleri için maliye bakanı Danilo Astori’yi desteklemesine rağmen aralık 2008′de yapılan ön seçimlerde José Mujica Geniş Cephe’nin resmi başkan adayı ilan edildi.
Ekim 2009′da yapılan seçimlerin birinci turunda yüzde 48 oranında oy almasına karşın başkan seçilmesi için gerekli olan yüzde 50′ye ulaşamadı.
29 Kasım 2009′da yapılan seçimlerin ikinci turunda yüzde 52 oranıyla, yüzde 45 oranında oy alan merkez sağdaki Milliyetçi Parti’nin adayı Lacalle’yi geçerek Uruguay Devlet Başkanı seçildi.
Mujica 1 Mart 2010′da görevine başladı.
“Sahip olduklarımla iyi yaşayabilirim”
Mujica, 2010’da Devlet Başkanı olduğundan tüm mal varlığının 1987 model Volkswagen olduğunu açıklamış, bu açıklama, kendisine uluslararası alanda “dünyanın en yoksul lideri” sıfatını kazandırmıştı.
76 yaşındaki Jose Mujica, senato üyesi olan eşi Lucia Topoulanski ile beraber çiftlik evinde yaşıyor. Eşi de kendisi gibi maaşının bir kısmını bağışlıyor.
Mujica,  “Hayatımın büyük bölümünde böyle yaşadım” diyor ve ekliyor: “Sahip olduklarımla iyi yaşayabilirim.”
2009’da Devlet Başkanı seçilen Mujica, ruguay’ın Küba devriminin etkisi altındaki gerilla grubu Tupamaros’un saflarında geçirmişti. Altı kez vuruldu ve 14 yılını cezaevlerinde geçirdi.
Mujica, “Bu bir özgürlük meselesi. Çok fazla mülke sahip değilseniz kendinizi hayatınız boyunca köle gibi çalışmak zorunda hissetmezsiniz ve böylece kendiniz için çok daha fazla zamanınız olur. Garip bir yaşlı adam gibi görünebilirim ama bu özgür bir seçim” diyor.
İMCTV.COM

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K