Rant için inşaat sektörüne alan açan sermaye hükümeti AKP son olarak yasal prosedür değişiklikleriyle yeşil alan talanı önündeki engelleri de temizliyor.
Dün Resmi Gazete'de 'Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin son hali yayınlandı. Düzenlemeyle yeşil alanların yapılaşmaya açılmasında tek yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu.
‘Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ tüm illerdeki planlamayı merkezi olarak bakanlık denetimine bağlıyor.
Düzenleme imar planlarında değişiklik yapmaya ‘zorunlu’ olmadıkça imkan vermeyecek. Bu da bakanlık kontrolünde imar değişikliklerinin önünü açacak. Belediyeleri aşarak rant için tek elden işlemler organize edilecek. AKP iktidarı döneminde inşaat sektörü palazlandırırken belediyeler ve bakanlık arasındaki uyuşmazlıklar nedeniyle imarda sorun yaşanabiliyordu. Yeni düzenleme bakanlığın elini bir kez daha güçlendirecek.
Belediyelerin imarlarda sosyal ve teknik alanların kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesi gibi düzenlemelerine “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı” şartı getirilmesinin AKP’li olmayan belediyelerin hareket alanını da kısıtlayacağı göz önüne alındığında düzenlemenin rant ve denetime hizmet ettiği bir kez daha görülür.

Göstermelik düzenlemelerle ranta perde

Rant için yeşil alanların yapılaşmasında bakanlığa yetki veren düzenleme “AVM ve sanayi kuruluşları ile lojistik ve depolama alanlarının şehir dışlarına çıkarılması”, “afetlerde kullanılacak acil açık alanlar ve yollar yapılması zorunluluğu” gibi süslemelerle perdelenmek isteniyor. Birincisi zaten sermaye sahiplerinin de artık çözümünü istediği talebi karşılarken ikincisi zaten mevcut düzenlemelerde olması gerekeni genelleştiren bir söylemin ötesine geçmiyor.
AVM’lerin kontrolsüz yayılmasıyla şehir merkezlerinde artması sermaye gruplarının kâr oranları düşürdüğü için eleştiriliyordu. Hükümetin buna çözüm üretmesi talebi uzun süredir patronların dilindeydi.
Keza rant için doğal afet toplanma merkezini peşkeş çekenlerin şimdi aynı argümanı öne sürmesi aldatmanın başka bir yüzüdür.

Kıyalara kontrol!

Düzenlemeyle birlikte hayata geçirilecek bir diğer uygulamaysa kıyı bölgelerdeki tüm kararlarda bakanlıktan “uygunluk onayı” aranacak olması.
Bu düzenlemeyle de aynı rant merkezinin kontrol adı altında tüm yapılaşmayı kendi işbirliğinde pazarlamasına olanak sağlanacak.
KIZILBAYRAK

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K