Lice katliamı İstanbul, İzmir, Bitlis, Dersim, Siverek, Viranşehir, Batman, Cizre ve Adana'da yapılan eylemlerle protesto edildi. Eylemler devam ediyor.

Ankara Tuzluçayır

İlerici ve devrimci kurumlar bugün saat 19.00’de Tuzluçayır Meydanı’nda ortak bir eylem çağrısı yapmışlardı. Tuzluçayır Meydanı’nda bir araya gelinmesiyle cami-cemevinin önünde konuşlanan polise tepki olarak o bölgeye yürüyüş yapıldı. Ardından polisin müdahalesiyle birlikte çatışma başladı. Polis uzun süre TOMA'dan tazyikli su sıkarak bekleyişini sürdürse de bir belediye otobüsünün ateşe verilmesiyle saldırıya geçti. Kitleyi Tuzluçayır Meydanı’na kadar sürdü. Ancak havai fişeklerle ve taşlarla karşılık verilince daha fazla ilerleyemedi. Kitle tekrar toplandı. Çatışma sürüyor.

Adana

Dün Licede katledilen Ramazan Baran ve Baki Akdemir için Beş Ocak meydanından İnönü Parkı’na katliamı protesto için yürüyüş gerçekleştirildi. Saat 17.00’de başlayan yürüyüşe yüzlerce insan katıldı. Eylemde Ramazan Baran ve Baki Akdemir'in posterlerinin yanı sıra, "AKP'in B ve C planlarını lanetliyoruz, döktüğünüz kanda boğulacaksınız" pankartı taşındı. ''Her yer Lice her yer direniş”, “Katil devlet hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı eylem, İnönü Parkı’nda basın açıklamasının okunmasının ardından bitirildi.

 

***

İstanbul

Lice katliamı protesto etmek için İstanbul Bağcılar’da BDP Bağcılar İlçe Örgütü önünde biraya gelen eylemciler, "Lice Meskan isyandır direnişe selamdır" pankartını açarak Bağcılar Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Ancak eylemcilerin önü İstanbul Caddesi'nde TOMA ve çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi.
Burada TOMA’ların da kullanıldığı saldırıda polis eylemcilere gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırdı. Polis saldırısına eylemciler havai fişekler ve taşlarla cevap verdi.
Saldırının ardından bir grup tekrar BDP İlçe Binası önüne geldi. Burada tekrar toplanan eylemcilere bir kişi elinde bıçakla ve taş atarak saldırmak istedi. Karşılık verilmesi üzerine tekrar polis saldırısı yaşandı.

İzmir

İzmir HDP İl Örgütü’nün çağrısıyla eylemciler Tepekule Kongre Merkezi önünde bir araya geldi. "Lice halkı seninleyiz!" pankartının açıldığı eylemde "Bijî berxwedana Licê", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.
Buradan AKP İzmir İl Binası’na yürümek isteyen kitlenin önü polislerce kesilince, yol trafiğe kapatılarak oturma eylemi yapıldı. Eylemde yapılan açıklamada katliam kınanırken, yarın saat 18.00’da Basmane Meydanı’nda yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

Bitlis

BDP Hizan İlçe Örgütü, ilçe binası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla iki kişinin öldürülmesini kınadı. İl ve ilçe belediye eş başkanlarının da katıldığı açıklamada "Lice halkı yalnız değildir!", "Direne direne kazanacağız!" ve "Şehit namirin!" sloganları atıldı.

Dersim

BDP Dersim İl Örgütü, Lice'de yaşanan katliamı protesto etmek amacıyla Sanat Sokağı'ndan Seyid Rıza Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Belediye eş başkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun ile çeşitli ilerici kurumlar yürüyüşe katıldı. Yürüyüşte "Lice'de halkı katleden AKP faşizmidir" pankartı açılarak, "Diren Lice Dersim seninle!” sloganları atıldı.
Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Özgürlük Anıtı'nın önüne geldiği sırada 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Siverek

BDP ve HDP Siverek ilçe örgütleri Kanlıkuyu Meydanı'nda düzenlediği basın açıklaması ile katliamı protesto etti.

Viranşehir

Urfa’nın Viranşehir İlçesi’nde BDP ve 78'liler Derneği üyeleri Belediye Kültür ve Sanat Merkezi önünde biraraya geldi. Buradan Maliye Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde "Lice'nin hesabı sorulacak!", "Katil devlet hesap verecek!", "Bê Serok jiyan nabe!" sloganları atıldı.
Açıklama yapan 78'liler Derneği Genel Başkanı Celalettin Can, Lice'deki katliamı nefretle kınadıklarını söyledi.

Batman

Batman’da düzenlenen eylemde Batman Belediyesi bahçesinde yarım saatlik oturma eylemi yapıldı. Eyleme Batman Belediyesi eş başkanları Gülistan Akel ve Sabri Özdemir de katıldı. Daha sonra Gülistan Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçildi. Eylemde "Lice katliamını lanetliyoruz" ve "Lice şehitleri savaş gerekçelerimizdir" pankartları açıldı.
Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Akel tarafından yapılan açıklamada “AKP hükümeti süreci olumlu yönde etkileyecek hiçbir adım atmamıştır. Aksine yaptığı güvenlik barajları, yeni cezaevleri, karakol ve kalekol inşaatlarını hızlandırmıştır. AKP hükümeti yaptığı bu alçakça saldırının hesabını halkımıza verecektir" dedi.

Cizre

Şırnak'ın Cizre İlçesi’nde Dörtyol Kavşağı, Nusaybin ve İdil caddelerinde başlayan eylemler, Sur, Cudi, Nuh ve Yasef mahallelerinde sürdü. Polisin gaz bombası ve tazyikli suyla saldırısına gençler taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi.
Kaynak: ANF

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K