Feniş Alüminyum’da direnişte olan işçiler Bakaç Reklam direnişindeki sınıf kardeşlerini ziyaret etti. Deneyimlerini karşılıklı olarak paylaşan direnişçi işçiler, hak gaspları ve hak gasplarına karşı mücadelenin önündeki engeller üzerine anlamlı sohbetler ettiler.
Bakaç işçileri fabrikanın kapanma sürecinde patronun yaptığı oyunları ve bu oyunları geç fark ettiklerini anlattılar. Feniş Alüminyum ve Bakaç işçilerinin yaşadıkları süreçler hemen hemen aynı ve üye oldukları sendika da Çelik-İş Sendikası.
Feniş işçileri sendikadan herhangi bir yardım göremediklerini, sendikanın kasasında var olan paraların sendika şubelerine lüks otomobiller almak ve benzeri şeyler için kullanıldığını dile getirdiler. Ancak sendikaya basınç yaparak yemek ve bazı giderleri sendikadan zar zor elde edebildiklerini, başka türlü de sendikacıların işçileri dert etmediklerini dile getirdiler.
Direnişçi işçilerin anlatımına göre, Bakaç fabrikasına gelen Çelik-İş yöneticileri ve avukatları işçilere Feniş’te olduğu gibi birçok şey anlattı ancak dava açmanın dışında yol gösteren bir adım atmadı. Direnişteki Bakaç işçilerine sendikacılar tarafından Feniş örneği de verildi. Feniş’te kazanımın olmadığını, böylesi davalarda hukuki yollardan kazanımın olmadığını söyledikten sonra, şu anda Feniş fabrikasında "marjinal bir grubun beklediğini" söylediler.
Bunu duyan Feniş işçileri fazla şaşırmadıklarını söylediler, Çelik-İş şubesini işgal ettikleri süreci ve sendikanın ihanetinin hangi derecede olduğunu anlattılar. Ayrıca sendikacılar Bakaç işçilerine Kızıl Bayrakçılar konusunda uyarılarda bulunmuş. Feniş işçileri şu ana kadar yanlarında kalan tek gazete ve doğru yolu gösteren bir gazete olduğunu dile getirdiler.
Konuşmalarda Feniş ve Bakaç direnişçileri şu noktalarda ortaklaştılar: Hak gaspları konusunda patronların çok rahat ettikleri, herhangi bir engelle karşılaşmadıkları ve işçilerin dağınıklığının da patronlar tarafından bir fırsata dönüştürülmüş durumda olduğu... Buna bir de sendika bürokratlarının ihanetleri ve vurdumduymazlıkları eklenince sonuçların daha da ağırlaştığı...
Feniş ve Bakaç Reklam direnişindeki işçiler irtibatta olma kararı alarak, sınıf dayanışmasını güçlendirme ve bazı eylemleri birlikte gerçekleştirme kararı aldılar.
Kızıl Bayrak / Gebze

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K