SGK emeklilerin haberi olmadan maaşlarından dernek kesintisi yapıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Danıştay’ın aksi yönde karar almasına rağmen 700 bin emeklinin maaşından dernek kesintisi yapmaya devam ediyor. İdari Dava Daireleri Kurulu’nun emeklinin yazılı muvafakatı alınmaksızın maaşından kesinti yapılamayacağına hükmetmesine rağmen, SGK bu kararı 6 aydır uygulamıyor.

‘Taksitli kömür satışı’ ile kandırmışlar

Türkiye Emekliler Derneği ve Tüm Emekliler Derneği için yapılan yıllık toplam kesinti 15 milyon lirayı buluyor. Ancak “Taksitli kömür satışı yapacağız” vaadiyle üye yapılan emekliler kesintilerden haberi bile olmuyor. Yılda 18 lira olan kesinti, maaş bordrosu olmadığı için emekliler tarafından fark edilemiyor.
Verilen bilgilere göre, kesintilerin yaklaşık 600 bini TÜED, 100 bin kadarı da Tüm Emekliler Derneği adına yapılıyor. Bu yolla dernekler tarafından ‘taksitli kömür satışı’ yapacağız diye yazı imzalatılarak üye yapılan pek çok emekli, yıllardan beri aidat ödüyor.

Soygun düzeni kurmuşlar

Emekli maaşlarından iki dernek için yapılan kesintiden aslan payını Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) alıyor. Derneğin Başkanı Kazım Ergün’ün aynı zamanda SGK Yönetim Kurulu Üyesi olması ise nasıl bir sistemin işlediğini anlatıyor.

SGK soygunculukta kararlı

Danıştay Onuncu Dairesi, diğer emekli derneklerinin başvurusu üzerine karşısına gelen dosyada, taksitli kömür satışına imkan veren 2005 tarihli SSK Yönetim Kurulu kararını iptal etti. Kararda emekli maaşları mülkiyet hakkı kapsamında yer aldı ve kişinin yazılı izni olmadan kesinti yapılamayacağı hükme bağlandı. Taksitli kömür satışına izin veren yönetim kurulu kararının emeklinin maaşından izinsiz kesinti yapılmasına yol açtığı belirtildi.
Danıştay Onuncu Daire’nin bu kararına, SGK itiraz etti. Kurumun itirazı sonucu konu İdari Dava Daireleri Kurulu’nun önüne geldi.
Kurul, Onuncu Daire’nin verdiği kararı yerinde bularak SGK’nın itirazını reddetti. Böylece yargı süreci tamamlanarak taksitli kömür satışı yoluyla emeklinin maaşından kesinti yapılması son buldu. Ancak SGK’nın kararı uygulamaması sebebiyle hala yüz binlerce emeklinin maaşından kesinti yapılıyor.
KIZILBAYRAK

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K