HABER MERKEZİ
Srebrenitsa soykırımında öldürülen kurbanlar için 11 Temmuz’da Potoçari’de düzenlenecek cenaze törenine katılmak üzere dün Sırbistan’dan yola çıkan bisikletçiler ve Siyah Giyen Kadınlar Derneği üyelerinin bulunduğu grup, ülkenin batısındaki Valyevo’da saldırıya uğradı. Siyah Giyen Kadınlar Derneği Başkanı Ştaşa Zayoviç, önceki gece Valyevo’nun şehir merkezinde düzenledikleri etkinlik sırasında gençlerden oluşan bir grubun kendilerine saldırdığını söyledi.

Faşistler saldırdı

Zayoviç, ‘’Mladiç destekçileri, Çetnikler, dövmeli holiganlardan oluşan kalabalık bir grup bize saldırdı. Polis kordonunu geçip bize saldırdılar. Saldırganlar, bu topraklarda 25 yıldır yaşananların uygulayıcılarıdır’’ şeklinde konuştu. Saldırganların, anma etkinliğini Bosna Hersek’ten gelen bir grubun düzenlediğini sandığını ve bu nedenle saldırdıklarını söyleyen Zayoviç, ‘’Sırbistan’dan bazı sivillerin de soykırım mağdurlarını anabileceğini düşünemiyorlar. Bir an onlara acıdım. Sırbistan’ı dışarıya nasıl kötü gösteriyorlar diye’’ dedi.


‘Ölüm Yolu’nda barış yürüyüşü

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da en büyük soykırım olarak nitelendirilen Srebrenitsa’daki katliamdan kaçmak isteyen Boşnaklar’ın kullandığı ve “ölüm yolu” olarak bilinen orman yolunda, dünyanın farklı ülkelerinden gelen binlerce kişinin katılımıyla üç gün sürecek “Barış Yürüyüşü” (Marş Mira) başladı. Bu yıl onuncu kez düzenlenen “Barış Yürüyüşü’’, 11 Temmuz’da yeni bulunan 175 kurban için toplu cenaze namazının kılınacağı ve kurbanların defnedileceği Potoçari’deki anıt mezarda son bulacak.

Potoçari’ye ulaşmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol kat edecek katılımcılar, üç günü yolda geçirecek.
ÖZGÜR-GÜNDEM

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K