Sincan Cezaevi'ndeki işkenceyi duyurdukları için İzmir Şakran Çocuk Cezaevi'ne sürgün edilen 4 çocuk, burada da işkence gördü. Çocuklar çıplak arandı, tekli hücrelere konuldu. Vücutları belirgin işkence izleri ve ağrıları olmasına rağmen doktora sevk edilmedi.
İZMİR- Sincan Cezaevi'nde işkence gördükten sonra Şakran Cezaevi'ne sürgün edilen 4 çocuk gördükleri işkenceyi, İHD, ÇHD ve TAYD-DER'li avukatlara anlattı.
Çocukların anlatımlarından oluşan rapor bugün açıklandı. Buna göre, çocuklar ilk olarak Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde 1 Ocak günü gardiyanların saldırısına maruz kaldı. Sesler üzerine endişelenen diğer koğuşlardaki çocuklar, gardiyanları çağırmak üzere kapılara vurduklarında, saldırıya maruz kaldılar. Çocukların üzerine biber gazı ve tazyikli su sıkıldı.

DEMİR BORULARLA DÖVDÜLER

İHD'nin raporunda çocukların gördüğü işkence şu şekilde anlatıldı:
"Çocuklar gardiyanların kendilerini coplarla ve banyolarda bulunan demir borularla dövdüklerini söylemektedir. Yine çocuklardan birine karavana için kullanılan bir kazan fırlatılmış, bu kazan çocuğun kafasına çarpmıştır. Yine çocuklar, özellikle yere düşürmek için kaval kemiklerine demir borularla vurulduğunu ifade etmektedir.
Gardiyanların elleri ile çocukların gözlerini kapattıkları, kollarını arkaya doğru ters bir şekilde çevirdikleri ve ağız bölgelerine/dişlerine özellikle vurdukları da anlatımlar arasında yer almaktadır.
Çocukların neredeyse tamamı yere yatırıldıktan sonra gardiyanlar tarafından tekmelenmiş, kafalarına ayakkabıları ile basılmıştır.

ÜZERLERİNDE SİGARA SÖNDÜRÜLDÜ

Görüşme yapılan çocuklardan biri gardiyanların üzerilerinde sigara söndürdüğünü beyan etmiştir.
Daha sonra tüm çocuklar ters kelepçe takılarak ve ayakları da kelepçelenerek süngerli oda denilen hücrelere alınmışlardır."
İki gün süngerli odada tek başına kalan çocuklar, burada yatak dahi verilmeden ters kelepçeli bir şekilde yerde yatmak zorunda bırakıldı.
Söz konusu saldırı öncesinde de gardiyanların baskı ve tehditlerine maruz kaldıklarını anlatan çocuklar, saldırıdan bir gün önce Cezaevi 1. Müdürü tarafından "Size gününüzü göstereceğim, sizi koridorlarda yerlerde sürükleteceğim" şeklinde tehdit edildiklerini anlattı.
Çocuklar, özellikle "uzun boylu, iri yapılı, beyaz saçlı, ela gözlü" başgardiyanın kendilerine işkence yaptığını, "Nereye gidersen git, bu yaşadıklarını unutmayacaksın" dediğini söyledi.
Sürgün sevk için ring araçlarına bindirilmeleri sırasında da gardiyanların hakaret ve saldırısına maruz kalan çocuklar, sevk edildikleri Şakran Çocuk Cezaevi'nde de işkenceye maruz kaldı.

ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİ

Çocukların tamamı cezaevi girişinde "çıplak arama" işkencesine maruz kaldı, üzerlerinde yoğun darp izleri ve fiziksel şikayetleri olmasına rağmen doktor kontrolünden geçirilmedi.
Tekli hücrelere konulan çocuklar, kaldıkları hücreleri de şöyle tanımladı: "Tek kişilik hücrelerde sadece yatak bulunmaktadır. Tuvalet alaturka tipidir ve yaşadıkları alanın içinde açık vaziyette bulunmaktadır. Sadece tuvalet musluğu vardır ve ayrıca ellerini yüzlerini yıkayabilecekleri, su içebilecekleri bir lavabo dahi yoktur."
İHD'nin raporunda görüşme yapılan çocukların tamamında uğradıkları işkencenin fiziksel izlerinin halen çıplak gözle dahi görülebildiğine dikkat çekildi.

DOKTORA ÇIKARTILMADILAR

İşkence izleri raporda şu şekilde anlatıldı:
"Bir çocuk, kaval kemiğine aldığı şiddetli darbe nedeniyle sağ ayağının üstüne basamamakta, topallayarak yürümektedir. Alnında, bir gardiyanın ayakkabısı ile bastırması sonucu oluştuğunu ifade ettiği ekimoz mevcuttur. Sol elinin tamamı şişmiş olan çocuk, serçe ve yüzük parmağını hiç hareket ettirememektedir. Yine sağ elinin başparmağı da şişmiş durumdadır ve hareket ettirdiğinde şiddetli ağrı duyduğunu ifade etmektedir. Sağ kol dirseğinin biraz aşağısında, sigara söndürülmesi sonucu oluştuğunu söylediği, kabuklanmaya başlamış nohut büyüklüğünde bir yanık izi mevcuttur. Yine sağ omzunda şiddetli ağrı olduğunu söylemiştir.
-Bir çocuğun kafasının üç ayrı yerinde elle tespit edilir şekilde ödem (şişlik) oluşmuştur. Şiddetli baş ağrısı yakınması vardır. Yine aynı çocuğun sağ gözünün altında koyu renkte morluk ve ödem oluşmuştur. Kaval kemiklerinde ödem, morluk mevcuttur ve bu bölgelerde şiddetli ağrı olduğunu beyan etmiştir. Sırtında morluklar mevcuttur. Ayrıca aldığı darbeler sonucu bütün dişlerinin sallandığını ifade etmektedir. Suratına aldığı darbe sonucunda burnu kırılmıştır.
-Bir çocuğun çenesinin altına, 3-4 dikiş atılmıştır. Sol kaşının üstünde fındık büyüklüğünde bir deri parçası tamamen kopacak şekilde bir sıyrık izi mevcuttur. Sol ayak topuğunun üzerine şiddetli ağrı nedeniyle basamamaktadır. Yine sırtında yüzeysel morluklar oluşmuştur.
-Bir diğer çocuğun ise sol gözünün altında kabuklaşmaya yüz tutmuş yüzeysel bir sıyrık vardır. Bu çocuğun da ellerinde, kollarında ve sırtında morluklar mevcuttur.
-Çocukların tamamı tüm vücutlarındaki yaygın ağrılar nedeniyle geceleri uyuyamadıklarını ifade etmektedirler."[ETHA]

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K