Evrim KEPENEK / Diha
Fırtına Deresi bir mücadele anıtı

Rize’nin Ardeşen ilçesinden denize akan Fırtına Deresi’nde SİT alanı olduğu için 1 çakıl taşı çıkarmak dahi yasakken, dereden Ardeşen Belediyesi’nin hem kum çıkardığı hem de Fırtına Deresi üzerine kaçak köprü yaptığı ortaya çıktı.

Dünya Doğayı Koruma (WWF) tarafından dünyadaki korunması gereken 200 ekolojik alandan birisi olarak ilan edilen ve SİT alanı olan Rize’nin dünyaca ünlü doğal güzellikleri, eşine az rastlanır endemik bitkileri, rafting şampiyonaları ile ünlü Fırtına Vadisi’ndeki Fırtına Deresi, bugünlerde, bir yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya. Fırtına Deresi kenarında bulunan taş ocakları ve dere üzerinde inşa edilen köprü ile Fırtına Vadisi ve Deresi tam bir şantiyeye çevrilmiş durumda.

Bölge susuz kalır

Derelerin Kardeşliği Platformu’nun Yürütme Kurulu üyelerinden Saltuk Deniz’in verdiği bilgilere göre, Ardeşen Belediyesi, Fırtına Deresi’nden hem kum ve çakıl çıkarımı yaptığını hem de Yamaçdere Köyü kenarından dere üzerine köprü yapıldığını belirtti. Fırtına’daki bu talana karşı Rize İdari Mahkemesi’nde dava açacaklarını söyleyen Deniz, Doğu Karadeniz’i bekleyen başka bir tehlikeye de dikkat çekti. Fırtına’daki talanın durdurulmaması halinde Fırtına’nın ve Fırtına’yı besleyen küçük derelerin susuz kalacağını belirten Deniz, önce Ardeşen’in sonra da çevresindeki illerin susuz kalabileceğine dikkat çekti.

Rafting parkurları risk altında

Bu alan, aynı zamanda, Rize Valiliği tarafından raftingcilere tahsis edilmiş parkur alanı. Bu alanın ekolojik dengesinin bozulması dolayısı ile buradaki rafting sporlarını da etkileyecek. Rafting Tesisi sahibi İsmail Hakkı Kunatis, parkur içerisinde gayri yasal çalışmaların olmasına tepki gösterenlerin başında geliyor. Çalışmaların kazalara yol açacağına dikkat çeken Kunatis, “Burası yıllar önce de talan edilmeye çalışıldı. Burası ekoloji mücadelenin mihenk taşlarından bu nedenle burayı asla vermeyeceğiz. Ardeşen Belediyesi sesimizi duysun. Bu çalışmalarına son versin” diye seslendi.

Yarın: Derelerini korudukları için jandarma tarafından dövülen kadınlar anlatıyor...
ÖZGÜR GÜNDEM

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K