Murgul’da 290 maden işçisi kar altında direnişlerini sürdürüyor. İşçiler insanca çalışma koşulları, ücret artışı ve sendika istiyor

Artvin’in Murgul ilçesinde, Eti Bakır bünyesinde bulunan Murgul Bakır Maden İşletmesi’nde çalışan 290 işçi 8 gündür direnişte. İşçiler çalışma koşullarının düzeltilmesini, düşürülen ücretlerine zam yapılmasını, eşit işe eşit ücret ödenmesini ve sendikal örgütlenme haklarının tanınmasını istiyor.
İş bırakarak direnişe başladıklarından beri tesisi terk etmeyen işçiler geceleri yemekhanede yatıyor, gündüz ise kar altındaki işyerlerinin başında nöbet tutuyor.
Özelleştirmeyle her şey geri sarmış
2006 yılında Cengiz Holding’e satılarak özelleştirilen madende ücret düşürülmüş, işçiler sendikasızlaştırılmış ve işçi sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atan bir işletme mantığı hakim kılınmış.
2006’da özelleştirme öncesi ikramiyelerle birlikte 1800 liraya yakın maaş alan işçiler, bugün ise 800-1100 lira arasında maaş alıyor.
İşçilerin temel taleplerinin başında ücret artışı ve aynı işi yapan işçilerin aynı maaşı alması geliyor. Örgütsüz bir şekilde direnişe geçen işçiler, haklarını koruyabilmek için DİSK’te örgütlenmek istiyor.
İşçi sağlığına özen gösterilmeyen işyerinde günde ortalama 10 saat çalışan işçilerde akciğer ve kanser hastalıklarına sık rastlanıyor.
İşçiler büyük bir kararlılıkla süren direnişin kazanıma ulaşacağından umutlu.
Cengiz Holding: AKP ile yükselen bir işçi düşmanı
AKP iktidarının yükselen sermaye gruplarından Cengiz Holding’e ait işletmelerde işçi hakları hiçe sayılıyor. Holdingin Samsun Eti Bakır İşletmeleri’nde 300 tonluk amonyak tankı kapağının işçilerin üzerine düşmesi sonucu 7 işçi geçtiğimiz aylarda hayatını kaybetti.
BEDAŞ özelleştirmesinde İstanbul’un elektrik dağıtım hizmetlerini de satın alan şirket sendikalı işçileri kapı önüne koymuş ve işçiler direnişe geçmişti.
Sendika.Org

1 comments:

  1. Özel sermaye ve tekelcilik işçi sınıfını sömürüsüne devam edecektir ta ki işçilerin isyanına kadar.Şu anda işçilerin dişini sıkarak geçindiği (daha doğrusu geçinemediği) asgari maaşını bile çok gören ve işçi kardeşlerimizi sömürme yoluna giren burjuva, kapitalist, sermayeciler ve holdingler var bunun karşısın da bütün işçi kardeşlerimizin sendikalaşması kaçınılmaz olacaktır. Özel sektörler işçinin her zaman hakkını arayacağını bildikleri için sendikalaşma haklarının olduğu halde yok diye gösteren patronlar işçi sömürüsünü rahatça gerçekleştirebilmesi için ellerinde bir çıkar yolu olarak gözükse de bütün işçi kardeşlerimiz direnişlerinden vazgeçmemelerini ve yanınında olduklarımızın daha güçlü olduğumuzu bununda göstergesi olarak Türkiye de ki gerek hak uğrunda gerekse de haksızlık karşısın da gösterdiğimiz tutumda görebileceklerini hatırlatarak İŞÇİ KARDEŞLERİMİZE GÜÇLÜ ADIMLARLA YÜRÜDÜĞÜ YOLDA BAŞARILAR DİLERİM...

    YanıtlaSil

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K