Türkiye tutsak gazeteci sayısıyla dünyada birinciliğini koruyor.
Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (Committee to Protect Journalists-CPJ) her yıl açıkladığı tutuklu gazeteci raporunda Türkiye yine birinci sırada yer aldı. '2013 yılında hapiste olan gazeteciler' başlığını taşıyan raporda Türkiye geçen yıl da birinciydi.
Rapora göre listede Türkiye'nin ardında İran ve Çin geliyor.
Raporda Türkiye, İran ve Çin'de hapse atılan gazeteciler toplamının, tüm dünyadaki tutsak gazetecilerin yarısından fazla olduğuna dikkat çekiliyor.
Dünya ölçeğinde 2012 yılında tutuklanan gazeteci sayısı 232 olarak en yüksek sayıya ulaşmış. 2013'te ise bu sayının 211' düştüğü belirtiliyor.
Raporda “Ankara, Tahran ve Pekin'in hoşgörüsüz hükümetleri, 107 gazeteci, editör yada yazarı susturmak için 'devlete karşı suç işleme' gerekçesini kullandı” deniliyor.
CPJ'nin raporunda, Türkiye'de serbest bırakılan gazeteciler olsa da haklarında yargılama davalarının sürdüğü, bu gazetecilerin yeniden cezaevine atılmakla yüz yüze olduğu vurgulanıyor. Raporda, 'Değiştirilen bazı yasalar da gazetecilerin aşırı tutukluluk süreleri göz önüne alınarak serbest kalmalarını sağladı. Ama Türkiye'de hala bazı Kürt gazeteciler terör suçlamaları, bazı gazeteciler de hükümete karşı darbe girişimi hazırladıkları gerekçeleri yüzünden hapiste'deniliyor. Raporda, Terörle Mücadele Kanunu'nun, hapiste olan gazeteciler için en önemli sorunlardan biri olduğu belirtiliyor. Türkiye'den sonra gelen İran ve Çin'i, Eritre, Vietnam, Suriye, Azerbaycan, Etiyopya, Mısır ile Özbekistan gibi ülkeler izliyor.
Geçen yıl yayınlanan raporun ardından, Türkiye’de gazetecilere baskının İran ve Eritre’den daha fazla olmasını ‘absürt’ olarak nitelendiren eleştiriler yapılmıştı. CPJ o dönem bu eleştirilere “ absürt ama gerçek diyerek karşılık vermişti. Türk sermaye devleti basın üzerindeki kontrol ve dayatmalarını sürdürerek listede ‘absürt’ ama gerçek yerini korumayı sürdürdü.
Gazetecileri Koruma Komitesi, geçtiğimiz günlerde New York'ta düzenlenen bir törenle Türkiye, Ekvador, Mısır ve Vietnam'da gerçekleri açığa çıkardıkları için hapis cezasına çarptırılan ve başka baskılara maruz kalan dört gazeteciye, Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü vermişti. Türkiye'den ödüle hak kazanan gazeteci Nedim Şener, New York'ta DHA'ya yaptığı açıklamada, “Bu ödül benim için onur kaynağı ancak Türkiye'deki yönetim için utanç kaynağı olmalı”diyerek ödülü hapisteki gazeteciler ve Hrant Dink adına aldığını belirtmişti.

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K