Tutuklu BDP’li milletvekillerinin tahliye taleplerinin Diyarbakır 5. Ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedilmesini protesto eden HDP Eş Başkanları ve milletvekilleri Meclis’te açlık grevi başlattılar. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in “Meclis eylem yeri değildir” görüşüne rağmen Meclis’te açlık grevini başlatan milletvekilleri grevi bütçe görüşmelerinin sonuna kadar sürdürecek, sonra yeni bir değerlendirme yapacaklar. BDP Grup Salonu’nda BDP’li milletvekilleri ile yapılan değerlendirme toplantısının ardından birlikte açıklama yapıldı.

5 VEKİL SERBEST BIRAKILSIN
Burada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, açlık grevine başladıklarını, nedeninin çok açık olduğunu, 5 BDP’li milletvekillerinin esaretlerinin artık ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
BDP’li tutuklu vekiller İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız’ın serbest bırakılması için yürütülen mücadeleye dikkat çeken Kürkçü, “Halkın da desteğiyle hem Kürdistan’da hem Türkiye’de iki buçuk yıldır yoğun çalışmalar oldu” dedi. İktidar partisi ile de Meclis Başkanı ile de görüşmeler yapıldığını belirten Kürkçü, Anayasa Mahkemesi’nin bu tartışmaları sone erdirecek bir kararı Mustafa Balbay için verdiğini hatırlattı.

‘İKİLİ YARGI VAR’
Mahkeme kararının sonucunun herkes için açık ve net olduğunu, tıpkı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı gibi mahkemelerin bu karara uyması gerektiğini ifade eden Kürkçü,
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi karara uyarken, BDP’li Milletvekilleri için Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin tahliye taleplerini reddettiğini söyledi.
“Bu kararı her şeyden önce meri hukuk düzenine karşı bir darbe olarak görüyoruz. Bu kararın küstahça bir karar olduğunu düşünüyoruz” diyen Kürkçü mahkemelerin böyle kararlar almaya hakkı olmadığını söyledi.  Anayasa Mahkemesi eğer Türkiye’deki yargı hiyerarşisinin en tepesinde norm koyan bir kuruluş ise diğer mahkemelerin buna uymaları gerektiğini hatırlatan Kürkçü, “Diyarbakır mahkemeleri, açıkça Türkiye’de ikili bir hukuk rejimi doğduğunu ilan etmiştir. Kürtler için, Kürt vekiller için ayrı hukuk, Türkler için ve Türk vekiller için ayrı hukuk. Diyarbakır’da 5. Ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri Türkiye’deki bütün barış, çözüm, uzlaşma çabalarını dinamitleyerek, havaya uçurarak Türkiye’de yeni bir ikiliğin kapısını açmışlardır” diye konuştu.

KARAR GERİ ÇEKİLENE KADAR
Bu kararlara ve sonuçlarının geri çekilmesi için harekete geçtiklerini belirten Kürkçü, kararları “hukuki değil, siyasi, Türkiye’deki baskı reşiminin sürmesinin onaylanması” diye nitelendirdi.
“Kürtlerin haklarının inkar edilmesinden yana alınan kararlardır ve bu kararlarla siyasi olarak başa çıkılabilir” diyen Kürkçü, siyasetin en yüksek yerinin Meclis olduğunu ve bu nedenle kararları Meclis’e taşıdıklarını dile getirdi. Genel Kurul’da bu kararların nasıl alınması gerektiğine ilişkin görüşlerini dile getireceklerini, ancak fiilen de bir siyasi eylemlikle ortaya koymadıkça kimsenin kendilerini dinlemeyeceği bildikleri için eylem kararı aldıklarını ifade etti.
Meclis Başkanının çeşitli çekincelerine karşın kendilerinin yaptıklarının doğru olduğunu ve yerinin Meclis olduğunu kaydeden Kürkçü, şunları söyledi:
“Genel Kurul çalışmalarına katılacağız. Genel Kurul ile kulis arasında bu eylemimizi  sürdüreceğiz. Biz 4 vekil olarak açlık grevindeyiz.”
Eylemlerine diğer milletvekillerinden de destek isteyen Kürkçü, vekillere şu çağrıyı yaptı; “Herkes bize katılabilir. Bu çabayı HDP’nin bütün bileşenleriyle ve bu arada BDP ile birlikte de sürdürüyoruz. Dolayısıyla bu bizim 2011 genel seçimlerinden bu yana süren ortaklığımızın bir nişanesidir. Biz bu grevimizi bütçe çalışmaları bitene kadar sürdüreceğiz. Daha sonra da kendi durumumuzu değerlendiririz. Ancak o tarihe kadar açlık grevimiz Meclis çatısı altında devam edecek.”

'MECLİS İTİRAZ YERİDİR' 
Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in “Meclis eylem yeri değildir” görüşünün hatırlatılması üzerine Kürkçü, “Eylem var eylem var. Meclis kulislerinde koşacak değiliz. Milletvekilinin eylemi budur, itiraz etmektir, hayır demektir” yanıtını verdi.
Kürkçü, kendilerinin süresiz açlık grevinden yana olduklarını, ancak bütçe çalışmalarından sonra Meclis kapanacağı için yeniden değerlendireceklerini de sözlerine ekledi.

‘MECLİS’İN HÜKMÜ ŞAHSİYETİ AYAKLAR ALTINDA’
HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sert tepki gösterdi. Önder, “Mahkemenin bu kararı Meclisin hükmü şahsiyetini ayaklar altına almıştır. Meclis Başkanı kendi vekillerini dışarı çıkarmak için seferber olsa daha uygun şey yapmış olur. O kadar izzeti nefsine düşkünse bu Meclis 10 dakikada özel mahkemeleri kapatabilir. Meclis’e, seçilmiş iradeye meydan okuyan bir iş karşısında, ona demokratik tepki veren vekillere laf yetiştirmeye çalışacağına Meclis Başkanı olarak çağırsın partileri, (bundan muzdarip olmayan parti yok), ‘gelin izzeti nefsimizi teminat altına alalım paralel hukuk sistemlerinin inisiyatifine bırakmayalım’ diyebilir. Bence kafasını, enerjisini buna yorsun” diye konuştu.

2,5 YILLIK ESARET SON BULSUN
Levent Tüzel de artık 2,5 yıllık hukuksuzluğun son bulmasını isteyerek, “5 vekil arkadaşımızın bütçe görüşmeleri bitimine kadar burada olmalarını istiyoruz Artık özgürlük kazansın, onlara özgürlükleri teslim edilsin” diye konuştu.
Açıklamaların ardından milletvekilleri Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerine katıldılar. Açlık grevi muhalefet kulisinde devam etti.
BDP Milletvekilleri Özdal Üçer ve Demir Çelik de HDP'li vekillere destek vermek için açlık grevine başladılar.(Ankara/EVRENSEL)

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K