İnsan Hakları Haftası nedeniyle Roboski'de eylem yapılarak katliamın üzerinden geçen zamana, insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.

Kürt illerinden baro temsilcileri, insan hakları savunucuları Roboski’de eylem gerçekleştirdiler. İnsan Hakları Haftası’nın başlaması nedeniyle yapılan eylemde katliamda hayatını kaybeden 34 kişi anıldı. Diyarbakır Barosu'nun çağrısıyla bir hafta sürecek etkinliklerin startı, bu eylemle verilmiş oldu. Eyleme Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt Baro başkanları ile İHD, TİHV, Mazlum-Der, Meya-Der gibi sivil toplum kuruluş temsilcileri de katıldı. Heyetin Roboski'ye gelmesinin ardından yol boyunca askerler bekledi. Mezarlık ziyaretinde, 2 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen katillerin ve katliam emrini verenlerin yargılanmadığına dikkat çekilerek gazetecilere, avukatlara çağrı yapıldı.
  Elçi: Sorumluluk devlette!
Mezarlıkta konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Tahir Elçi, Roboski'de katledilenleri anarak bunun en büyük insan hakları ihlali olduğunu ifade etti. Roboski Katliamı’nın Kürtlerin yaşadığı ilk katliam olmadığını kaydeden Elçi, katliam emrini verenlerin yargılanması gerektiğini ve bunun sorumluluğunun da devlette olduğunu söyledi. Bölge Baroları ve insan hakları kuruluşlar tarafından hazırlanan ortak basın metnini Amed İHD Şube Başkanı Raci Bilici okudu. Ortadoğu'da savaşsız bir günün bile geçmediğini belirten Bilici, Türkiye'nin insan hakları konusunda durumunun vahim bir noktada olduğunu söyledi. Bilici, en son olarak Yüksekova'da iki sivilin polisler tarafından katledildiğini ve bu olayın da Türkiye'de insan hakları ve özgürlüklerin kullanımı konusunda kayda değer bir ilerlemeyi sağlamadığını gösterdiğini ifade etti. Roboski'de katliamı yapan ve emri verenlerin halen korunduğunu belirten Bilici, “Bizler, bu katliamın faillerinin yargı önüne çıkarılması için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz" dedi. AKP'nin iktidar olduğu dönemde öldürülen çocukların sayısını belirten Bilici, bugüne kadar 195 çocuğun katledildiğini, bu yılın ilk 9 ayında ise 6 çocuğun öldürüldüğüne dikkat çekti. Açıklama hapishanelerdeki tecrit, tedavi hakkının engellenmesi gibi ihlallere vurgu yapılarak bitirildi.
  "Failleri hala ortada yok"
Vedat Encü'nün annesi Mercan Encü, çocuklarını katleden faillerin 2 yıldır bulunmadığını belirterek şunları ifade etti: “Nerede bizim çocuklarımızın failleri hala ortada yok. Hiçbir şey ortaya çıkmamıştır. Kim isterdi ki çocuğunu şu karın içine göndersin. Biz güzellik için çocuğumuzu göndermedik elbette kıyamet günü de bunun hesabı sorulacaktır.” Eylem boyunca “Katil devlet hesap verecek!” sloganı sık sık haykırıldı.
     KIZILBAYRAK/GÜNDEM

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K