Af Örgütü: Türkiye’de eylemciler sanık, polislerin cezasızlığı sürüyor


Uluslararası Af Örgütü, Gezi direnişine ilişkin “Yaralar açık, adalet hâlâ yok” başlıklı raporunu açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Gezi Direnişi’nden bir yıl sonrayı içeren “Yaralar açık, adalet hala yok: Gezi Parkı eylemlerinden bir yıl sonra” raporunu yayımladı.
Örgüt aradan bir yıl geçmişken hükümetin gösterilere yaklaşımının halen hak ihlali niteliğinde olduğunu belirtti. Ayrıca, polis şiddetinin ülkenin dört bir yanında cezasız kaldığına da dikkat çekildi.
Salt Galata’da yapılan basın açıklamasına Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Uluslararası Af Örgütü Uluslararası Sekreterya Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Murat Çekiç katıldı.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Türkiye yetkilileri protestocuları bastırma konusunda acımasız davrandı. Bunun için ya sokaklarda polis şiddetini ya da mahkemelerde kovuşturmaları kullandılar. Bu sırada polis neredeyse tamamen cezasızlıktan yararlandı. Mesaj oldukça açıktı: barışçıl gösterilere müsamaha gösterilmeyecekti. Sadece son 10 günde Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde Türkiye çapındaki gösteriler yasaklandı, keyfi ve vahşi bir şekilde göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve dayak ile dağıtıldı. Hükümet tavrını değiştirmeli ve barışçıl protestolara müsamaha göstermeli, polislerin gerçekleştirdiği hak ihlalleri konusunda hesap verilebilirliği güvence altına almalı” diye konuştu.
Uluslararası Af Örgütü’nün raporu İstanbul Gezi Parkı’nın yıkılmasına karşı düzenlenen küçük bir protestonun ülke çapında hükümet karşıtı gösterilere dönüşmesinin ardından gelen gelişmeleri inceliyor.
Rapor, Türkiye yetkililerine kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlalleri konusunda cezasızlığa son verilmesi ve barışçıl toplanma hakkının güvence altına alınması çağrısında bulunuyor.
Gardner ise raporu hazırlarken 30’an fazla davayı incelediklerini, çok sayıda mağdur ve avukatla konuştuklarını belirterek “Ancak şiddet kullanımı devam ediyor, hükümetin bu tavrı hala değişmedi” dedi.
Gardner ayrıca Perşembe günü başlayacak olan Taksim Dayanışması davasına da dikkat çekerek “Bu dava toplanma özgürlüğüne açılmış bir davadır” dedi.
49 sayfalık raporda şu başlıklar yer alıyor:
* Polis ihlallerinin cezasız kalması
* Gezi hareketinin ve destekçilerinin sürekli hedef alınması
* Örgütlü suç ve Terörle Mücadele Yasaları (TMK) uyarınca yargılamalar
* Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK)ilgili maddeleri uyarınca açılan davalar
* Gezi hareketini desteklediği düşünülen gruplara gözdağı verilmesi ve açılan davalar
* Barışçıl toplanma özgürlüğü hakkının devam eden şekilde engellenmesi ve polisin gücünü kötüye kullanması
* Sonuç ve tavsiyeler
Uluslararası Af Örgütü’nün raporu özetle şöyle:
* Gezi Parkı eylemlerinin üzerinden bir geçmişken barışçıl protestoların bastırılması ve polis şiddeti aynı oranda devam ediyor.
* Polisin insan hakları ihlalleri konusunda yüzlerce şikayet olmasına rağmen yalnızca dokuz polis memuruna yönelik beş soruşturma başlatıldı.
* Türkiye çapında 5.500’den fazla kişi Gezi Parkı eylemleri ile bağlantılı olarak kovuşturmaya tabi tutuldu.
*Yargılananların çoğu sadece eylemlere katılmakla suçlanırken, bazıları ise temelsiz iddialarla ve yeterli delil olmaksızın şiddet olaylarına karışmakla suçlanıyor. Yüzlerce kişi terörle mücadele ve örgütlü suç yasaları uyarınca yargılanıyor.
* Sosyal medya kullanıcıları protestolarla ilgili bilgi paylaştığı için mahkemeye çıkarıldı.
* Getirilen yeni yasalar, sosyal medyaya erişimi kısıtladı.
* Tabip odaları, doktorlar ve diğer memurlar eylemler destekledikleri iddiaları yüzünden yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.
* Yetkililer eylemler sırasında kurulan revirlerde acil sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarına ve doktorlara karşı çeşitli yaptırımlar uygulamaya çalıştı ve bu tür acil sağlık hizmetlerinin sunulmasını suç sayan yasal düzenlemeler yaptı.
Hükümete öneriler
“Gezi Parkı protestolarının üzerinden bir yıl geçmişken Türkiye yetkilileri tahammülsüzlük, çatışma ve kutuplaştırmayı güçlü bir şekilde teşvik ediyor. Kontrol edilmezse bu durum ülkede daha fazla insan hakları ihlallerinin yaşanmasına yol açacaktır. Hükümetin tavrını değiştirmesi için geç değil.” denilerek AK Parti hükümetine öneriler sıralandı:
* Meşru şikayetleri kabul etmeli ve muhalif kesime hitap etmeli,
* Eleştiriyi kabul etmeli ve toplanma özgürlüğü hakkına saygı duymalı
* Barışçıl protestocuların kovuşturmasına son verip polisin gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri için hesap verilebilirliği güvence altına almalı  İmc.com.tr
Raporun Türkçesi için tıklayınız.
Raporun İngilizcesi için tıklayınız.        

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K