Soma Katliamı ardından yardımları organize etmekle ilgili görevliler işçi aileleri arasında imam-hatip lisesine giden çocukları olanları ayırmış, devrimci ve ilerici güçlerin yardım çabasınıysa “provokatörler” olarak yansıtmaya çalışmış.
Soma’da yüzlerce madencinin katledilmesinin ardından bölgede görev alan İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün, yaşamını yitirenlerin aileleriyle ilgili raporu ortaya çıktı.
Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok’un haberine göre yaşamını yitirenlerin aileleriyle ilgili raporda çocuklarını imam hatip liselerinde okutanların isimleri, sağlık, gelir durumu gibi bilgilerin yanı sıra “Çocuğu İHL (imam hatip lisesi) öğrencisi” notu düşüldü.
Soma ve köylerindeki incelemelerin ardından hazırlanan raporlarda, yardımların boşa gittiği iddia edilirken başta avukatlar olmak üzere bölgede çalışma yürütenler hedef alındı.
Kınık Kriz Masası’nın görüştüğü 53 madenci ailesinden aldıkları cevaplarla tutulan günlük raporların genel değerlendirme notlarından bazıları şöyle:
* Hanımı, guatırdan ameliyat oldu, annesi yardıma muhtaç.
* 3 çocuğu var. 7,10, 13 yaşlarında. 13 yaşında olan oğlu talesemi hastası. Tedavi görüyor. Gelirleri yok. Talesemi tedavisi yardımı gerekiyor.
* Babası diyalize giriyor. Kaza olduğu gün eşi doğum için hastaneye yatırıldı. 15 Mayıs’ta doğum yaptı. Halen Bergama Devlet Hastanesi’nde yatışı bulunuyor. Erkek çocuk dünyaya getirdi.
* 2 çocuğu İzmir İHL öğrencisi, 1 çocuğu Soma Kız Meslek Lisesi’nde öğrenci.
* 2 çocuğu İzmir İHL öğrenci.
* 20 yaşındaki çocuğu Kütahya’da üniversite öğrencisi. Eşi, safra ameliyatı olmuş, iyileşmemiş.

Elmadere’de “provokatörler” varmış

Yardımları organize etmekle görevli olanlar, devrimci ve ilerici güçlerin bölgedeki dayanışma çabalarından duydukları rahatsızlığı rapora yansıtmış. Katliamdan en çok ölüm haberinin geldiği köylerden Elmadere’de aileler için “ziyaretçilerin etkisiyle cenaze yakınlarının yaslarını tam olarak yaşayamadıkları”, “sürekli taciz ve rahatsızlık bulunduğu” ve “kışkırtılmaya çalışıldıkları” iddia edildi.
“Bir çok farklı grup köye gelmekte, provokatif çalışmalar yapmaktadır” diyerek “provokatörler” anti-propagandası sürdürülürken başta devrimci avukatların kurduğu çalışmada aynı tahammülsüzlüğün hedefi oldu.
Olayın ardından köye çok sayıda avukatın da geldiği belirtilen notta, bu avukatların cenaze yakınlarından “iş takibi için vekâlet alma çabasında oldukları” savunuldu. Raporda, “Ek olarak da vefat nedeni olarak yazılan tanılar üzerinden yorum yaparak tazminat verilmemesi için bu tür ölüm edenleri yazıldığı şeklinde vatandaşlarımızı yanlış yönlendirme çabasındadırlar” denildi. Çağdaş Hukukçular Derneği’nin girişimleriyle bölgede kriz masasının devlet merkezli yardım dağıtan, gerçekleri gizleyen yöntemine karşılık alternatif kriz masası kurulmuştu. Devletin tüm baskı ve sansürüne karşın yaşamını yitiren işçi sayısının oldukça yüksek olduğu ortaya çıkmış, avukatların hesap sorma çağrıları engellenmek için gözaltı terörü devreye sokulmuştu.
Şimdi yansıyan raporsa ölenlerin ailelerine dahi yardımda imam-hatipte okuyan öğrenci ayrımı yapıldığını gösterirken, hiçbir çıkar gözetmeksizin dayanışmayı örenleri “provokatör” ilan edilerek nasıl hedef alındığını yansıtıyor.
KIZILBAYRAK

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K