Kozlu’da 8 maden işçisinin hayatını çalan Star A.Ş. şimdi de sağ kalan işçileri işten çıkarıyor. Taşeron maden işçileri işten çıkarmalara karşı bugün ocağa inmediler.
Geçen yıl Ocak ayında 8 maden işçisinin hayatına mal olan işçi katliamının sorumlusu Star A.Ş. şimdi de işçi çıkarıyor. Star A.Ş., maden ocağında 2004'ten bu yana galeri açma çalışmalarını sürdürüyordu. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında hazırlık işlerini yüzde 97 oranında tamamlayan Star A.Ş. işçi çıkarmaya başladı. Ay sonunda 15 işçinin daha işten çıkarılacağı söylentisi üzerine taşeron işçiler iş bıraktılar.
Bugün ocağa inmeyerek iş bırakan işçiler, Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) giderek sendikayı göreve çağırdılar. Yaklaşık 50 işçi, üye oldukları GMİS'e giderek, Genel Sekreter Behzat Cinkılıç'a ve Genel Başkan Eyüp Alabaş'a sorunlarını anlatarak çözüm üretilmesini talep ettiler.

Taşeron işçileri düşünülmüyor

Sendika yöneticileriyle yapılan toplantının ardından konuşan işçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, 2004'te 473 işçi ile işe başladıklarını, şimdi 73 kişi kaldıklarını söyledi. Taşerona karşı eylemler yapılırken kimsenin taşeron işçileri düşünmediğini ifade eden Gökgöz, şöyle konuştu:
"Geçen ay 10, daha önce de 15 arkadaşımıza çıkış verildi. Şimdi 15 kişinin daha işten çıkarılacağı konuşuluyor. Bizler sendikaya üye olarak örgütlendik. Biz taşeronlaşmaya karşı eylemler yapılırken, taşeron işçilerin düşünülmesini istiyoruz. Şu saatten sonra eğer bir arkadaşımıza çıkış verilirse, 73 arkadaşımızın hiç biri ocağa inmeyecek. Arkadaşlarımız arasında bu karar çıktı. Sendika yardımcı olacağını söyledi, biz de bunun takipçisi olacağız."
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, maden ocağında hazırlık işlerini alan firmanın işin kalan yüzde 3'lük bölümünü de bitirmek üzere olduğunu öğrendiklerini söyledi. Maden ocağında hazırlık işlerini işin asıl sahibi TTK'nın yapması gerektiğini savunduklarını ifade eden Alabaş şunları söyledi: "TTK'nın işçi açıkları hat safhada. Gerek üretim gerek hazırlık gerekse de diğer sanatlarda işçiye ihtiyacı var. Bu arkadaşlarımızın tecrübeleri var. Yaklaşık 10 yıldır çalışan arkadaşlarımız var. Bunlar kuruma alınmalı ve yaptıkları işle birlikte kuruma devredilmesi gerekir. Bunu işçi arkadaşlarımıza da anlattık."
Alabaş ayrıca taşeronla ilgili yeni düzenlemenin daha çok taşeron çalışmayı yaygınlaştıracağını söyleyerek yapacaklarını şöyle anlattı: "Biz alt komisyon çalışmalarını mecliste takip ettik. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki torba yasa görüşmelerini de takip edeceğiz. Komisyonda müdahale edebildiğimiz kadar bu taşeron meselesine müdahale etmeye çalışacağız."
 KIZILBAYRAK

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K