İŞKUR tarafından deprem sonrasında işe alınan 7 bin 286 işçinin dün işlerine son verildi

İşten çıkarılan depremzede işçiler oturma eylemine geçti
. Bunun üzerine işçilerin bir bölümü Van Valiliği önünde yetkililere seslendikten sonra Feqiye Teyran Parkı'nda oturma eylemine geçti.

Van'da deprem döneminde İŞKUR tarafından işe alınan, ancak dün işlerine son verilen 7 bin 286 işçi, Van Valiliği önünde toplandı. Valilik önünde, "7286 Van İŞKUR'lu işçiye iş", "İşime, eğitimime, geleceğime dokunma" dövizleri taşıyan işçilerin önü çevik kuvvet polisi tarafından tutuldu. Bunun üzerine Valilik önünde işçiler adına konuşan Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Etem Altın, yaşanan depremin ardından yurttaşların canını ve malını kaybettiğini, dün yine İŞKUR'un depremzede işçileri işten çıkararak yeni bir depreme yol açan karar verdiğini kaydetti. Yetkilerin işçilerinin sorunları karşısında sağır ve dilsiz olduğunu söyleyen Altın, "Bizler valiye derdimizi anlatmak için buradayız. Daha önce de defalarca valiyle görüştük. Bize seçimden önce verilen vaatler vardı. Ama seçim bitti verilen sözler havada kaldı. Bizler haklarımızı alıncaya kadar sokaklarda olacağız" dedi.

İşten çıkarılan işçilerden Maşallah Türkan ise "Artık kendi işimizi unutur olduk. İŞKUR bizi çalıştırarak, kursiyer olduğumuzu söylüyor. Yıllardır bizler kendi alanımızda kursiyer muamelesi görüyoruz. Kalıcı iş istiyoruz" dedi.

İşçilerin kurumlara rüşvet ve torpille alındığını dile getiren Türkan, "Bize işimizi geri vermezlerse kendimizi yakacağız. Artık yeter. Söyleyin Allah rızası için hepimiz kiracıyız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye isyan etti.

Konuşmanın ardından "Vur vur inlesin vekiller dinlesin", "Millet burada vekiller nerede", "İş, aş, ekmek" sloganları atan işçiler, Feqiye Teyran Parkı'na kadar yürüyerek, burada oturma eylemine geçti. İşlerine geri dönene kadar oturma eylemi bırakmayacaklarını belirten işçiler, 7 bin 286 işçiden 2 bin 136'sının bankalara borçlu olduğunu, bin 423 işçinin ise TOKİ'de oturduğu için her ay devlete kira ödemekte olduğunu aktardı. Yine, 582 işçinin kiracı, bin 400 kadın işçinin ise eşleri yaşamını yitirdiği için evin tek çalışanı olduğuna da vurgu yapıldı.

İşçilerin oturma eylemi devam ederken, oluşturulan işçiler arasından seçilen 4 temsilci, Van Valisi Aydın Nezih Doğan ile görüşmeye gitti. (Van/DİHA)        www.evrensel.net

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K