Van'ın Erciş ilçesinde HDP öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, 15 bini aşkın Kürdün katledildiği Zilan Deresi'nde yapılacak HES projelerine ilişkin açıklama yaptı.
       HDP ilçe binasında düzenlenen açıklamaya HDP yöneticileri, Eğitim Sen, Zilan Kültür ve Sanat Derneği temsilcilerinin yanı sıra belediye meclis üyeleri katıldı.
Açıklama yapan Belediye Meclis üyesi Mecit Sargut, HES projelerinin doğayı tahrip eden ekolojik dengeyi bozan en tehlikeli yatırımlar olduğunu söyledi. Suyun tüm canlıların ortak malı olduğuna vurgu yapan Sargut, "Zilan çayının hidroelektrik potansiyelinin tamamını enerjiye dönüştürmek tamamen yanlış bir politikadır. Diğer taraftan Zilan Vadisi bitki örtüsü ve barındırdığı hayvan popülasyonu açısından büyük bir farklılık ve üstünlük arz ediyor" dedi. Sosyo-kültürel yapısıyla acı dolu bir geçmişi bağrında taşıyan bölge halkının Zîlan'a farklı bir gözle baktığını ifade eden Sargut, Zîlan'ın geçmişinde yaşanan katliamın henüz uluslararası mahkemelere taşınmadığına işaret etti.

Zîlan'ı çok daha vahim günlerin beklediğini dile getiren Sargut, yapılması planlanan HES'lere dikkat çekti. Bölge halkının Zîlan'a dokunan her eli mabetlerine dokunan el olarak kabul ettiğine vurgu yapan Sargut, "Zilan dünyada eşi benzeri bulunmayan vadinin, Zilan dünyada en ahlaksızca işlenen katliamın, Zilan kaçışın, Zilan sürgünün, Zilan topyekun imhanın ve Zilan 15 bin ecdadımızın mabedinin adıdır. Zilan Kürdistan'ın kalbi, ağıtlarımızın kaynağıdır. Zilan deşilen anne karnından çıkarılan ve süngü uçlarında sallandırılan bebeklerin bize yadigarıdır. Zilan, tarihiyle, coğrafyasıyla, doğasıyla farklılık ve üstünlükler sağlayan bir vadidir. Buraya dokunan her eli, mabedimize dokunan namahrem eli olarak kabul ederiz. Her insanın doğup büyüdüğü yerle, toprakla bir manevi bağı vardır. Bu topraklarda Zilan katliamından önce yaşayan ecdadımızın mezar taşları ve katliamda da katledilenlerin kaybolmuş kemikleri bulunmaktadır. Zilan bizim için farklı bir anlam taşımaktadır" diye konuştu.

Sargut, HES projesi için seçilen alanda bütüncül havza esaslı analize dayalı planlama yapılmadan, bilimsel verilerle Zilan Vadisi ortaya konulmadan, bölge halkının geçmişte yaşadığı acılar aydınlatılmadan HES yapımına müsaade etmeyeceklerini söyledi.
HDP.ORG.TR

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K