MANİSA- 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma’daki maden faciasının ardından işçilerin facianın bir tarafı olarak gördükleri Türkiye Maden-İş Sendikası’ndan istifa ederek DİSK Dev Maden-Sen üye olma süreçleri devam ediyor.
Türkiye Maden-İş Sendikası, bugüne kadar yaptığı gibi yine işveren ile el ele, işçileri Dev Maden-Sen’e üye olmasını engellemeye çalışıyor.
İmbat A.Ş patronu, Dev Maden-Sen’e üye olan işçilerin TİS haklarından yararlanmak için verdikleri dayanışma aidat dilekçelerini kabul etmedi.
ETHA’ya konuşan Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, İmbat A.Ş. Patronunun yüzlerce işçinin verdiği dilekçeleri kabul etmediğini belirterek, şunları söyledi: “İmbat A.Ş’de çalışan işçiler Türkiye Maden-İş’ten istifa ederek sendikamıza geçti. Yasada, mevcut TİS süreci bitene kadar yenisi yapılamıyor. Bu aradaki zamanda mevcut TİS’in verdiği haklardan yararlanmak için bir dayanışma aidat dilekçesi verilmesi gerekiyor. İşveren, üyelerimizin verdiği bu dilekçeyi almıyor. Bu hem yasal hem de ahlaki değil.”
İşvereni uyardıktan sonra suç duyurusunda bulunduklarını belirten Görgün, noter ve PTT yolu ile de dilekçelerin İmbat A.Ş’ye gönderildiğini bildirildi.
İşçilere yönelik patronların ve Türkiye Maden-Sen’in baskı ve tehditlerini sürdürdüğünü kaydeden Görgün, patronların işçilerle toplantı yaparak “DİSK’e geçmeyin, işten atarız” gibi tehditlerde bulunduklarını kaydetti. Tüm bunların hem ulusal hemde uluslararası yasaların ihlali anlamına geldiğini vurgulayan Görgün, “Bu kanun dışı uygulamalarla mahkemelerde hesaplaşacağız” dedi.
Dev Maden-Sen olarak, yasal uygulamaların en başta yapılması gerektiğini istediklerini ve yaptırdıklarını söyleyen Görgün, “Bu konuda çatışmalı bir sürecimiz var. Mevcut yasalara dahi uymayan işverenlerle karşı karşıyayız. Üstüne üstelik de burada, çok büyük bir facia yaşanmış ve 300′ü aşkın insan ölmüş, o kadar insan yaralanmış durumdayken hala Türkiye Maden-İş Sendikası ve işveren el ele verip ocaktaki sendikal yapıyı, eski çalışma sistemini korumaya çalışıyorlar. Bunu yaparken de kanunları çiğniyorlar. Sorun bu. Buna izin vermeyeceğiz. Örgütlü mücadelemizle aşacağız” şeklinde konuştu.
Türkiye Maden-İş’in işçileri, DİSK/Dev Maden-Sen’e geçtikleri durumunda “mevcut haklarından yararlanamayacakları” yönünde iddialarda bulunduğunu kaydeden Görgün, “Bu açık açık kanunları bilmemek ya da yalan söylemek anlamına geliyor. İşçilerin bazı parasal kayıpları olabileceğini söylüyorlar. Var olan bir TİS var. Böyle bir kaybın olması söz konusu değil” dedi.
Hak gasbının yaşanması durumunda yasaların açıkça ortada olduğunu belirten Görgün, işçilerle konuşarak bu yalanların hepsini ortaya çıkardıklarını kaydetti.

‘PATRON DEĞİL, İŞÇİLER SENDİKAYI BELİRLER’

Türkiye Maden-İş’in, “İşveren asla DİSK ile çalışmaz. Üye olursanız işinizden atılırsınız” dediğini bildiren Görgün, bunun da yalandan ibaret olduğunu kaydetti. Görgün, şunları söyledi: “Çünkü işverenin böyle bir tercih hakkı yok. Bu tercihi işçiler yapacak. İşçilerin çoğunluğu hangi sendikaya üye olursa işveren o sendikayı tanımak zorunda. Kanunlarda böyle gelenek de böyle zaten. Burada Maden-İş kendisini de ele veriyor. Çünkü ‘iş veren onla çalışmaz, benimle çalışır’ demesi, işverinin tercih ettiği sendikayı gösteriyor”

‘SENDİKA İŞÇİLERE RÜŞVET TEKLİF EDİYOR’

Görgün, Türkiye Maden-İş’in, işçilerin Dev Maden-Sen’e geçmesini engellemek için adeta rüşvet teklif ettiğini belirtti. Maden-İş’in “İsminizi telefonunuzu verin, DİSK’ten istifa ettikten sonra size para vereceğiz” diyerek, işçileri kandırmaya çalıştığını, DİSK’te kalmakta ısrar eden işçileri ise işverene bildirerek, “Bunlara daha ağır işler verin, işten atmakla tehdit edin” gibi özel baskı uygulanması için işbirliği yapıldığını bildirdi.

‘TÜM BUNLARA SÖKMEZ İŞÇİLERİN GÖZ AÇILDI’

Bunun gibi daha çok sayıda hukuksuzluk ve baskı örneğinin sayılabileceğini kaydeden Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, sözlerini şöyle tamamladı: “Maden-İş hala bu büyük faciadan ders çıkartıp öncelikle iş cinayetlerine sebep olan koşulları ortadan kaldıran işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerini almak, işçilerin haklarını, hiç değilse bu kazadan sonra düzeltmek yerine hala işveren ile işbirliği yaparak işçileri korkutmaya, baskı altına almaya, rüşvet vermeye kadar bir süreç izliyor. Bu tabi ki, sendikacılık için yüz karası bir durumdur. Tüm bunlar sökmeyecek. İşçilerin gözü bir kez açıldı, büyük bir facia ile canları yandı. Kol kola, omuz omuza bu mücadeleye devam edeceğiz.”
jiyan.org