Ferhat ARSLAN / Êlih - Anf

Antik kent Heskîf’te (Hasankeyf) 65 yıldır yöre halkının evlerine bir çivi çakmasına ve bahçelerinde bir ağaç dikmesine dahi izin verilmezken, Heskîf’in karşı yakasındaki Dicle Nehri’nin kenarında  bulunan Qurê-serpir (Kesme Köprü) köyünde Kaymakamlık tarafından iş yerlerine dönüştürülen 11 dükkanın inşaatı tamamlandı. Köylülerin protesto eylemlerine karşı Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayça’nın jandarma ile birlikte, “Burada iş yeri inşaatını tamamlanacak ve ihaleye vereceğim” tehdidinde bulunmuştu.

Halka tek çivi çaktırmıyorlar

2007 yılından bu yana köyde bir çivi bile çakmalarına izin verilmediğini söyleyen Qurê-Serpir Köyü Muhtarı İhsan Yıldız, binlerce yıllık tarihi meydanda kaymakamın iş yeri inşaatına müsaade etmediklerini ancak köylülerin tüm itirazlarına rağmen yapıldığını söyledi. Yıldız, “2007 yılından bu yana köyde tek bir çivi çakılmıyor. Köylülerin tüm itirazlarına rağmen Kesme Köprü köyünün içinde açılan iş yerleri zaman içerisinde sıkıntıya neden olacak. Bunu yetkililere söylememize rağmen aldığımız yanıt; “köylülerin evleri de ruhsatsız ses çıkartmayın” oldu. Hatta bazı aileler kendi arsalarında yaptıkları bir odayı bile yıkmaları için zaman veriliyor. Ama diğer taraftan sit alanında iş yerleri inşa ediliyor” dedi.

Konu ile ilgili Hasankeyf Yaşatma Girişimi, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Qurê-Serpir köyünde sit alanında kaymakamlığın inşaat yapmasına yetkili kurumların da göz yumduğunu ifade eden Kenan Dezen, “Yeni inşa edilen Hasankeyf ile eski Hasankeyf arasında kalan Kesme köprü köyünün oyları diğer seçimlerde tamamı BDP’ye çıktığı için yıllardır Hasankeyf’e bağlanma mücadelemiz devlet yetkilileri ve AKP’li belediye meclis üyelerinin itirazı sonucu engelleniyor. Köyümüz Hasankeyf ile iç içe olmasına rağmen Batman merkeze bağlıyız. Peki, oy kullanmamıza izin vermeyen Hasankeyf Kaymakamı ile belediye hangi hakla köyümüzde iş yerleri yaparak ihaleye veriyor?” diye konuştu.
ÖZGÜR GÜNDEM

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K