Brezilya’da düzenlenen ve uzun zamandır eylemli tepkilere neden olan Dünya Kupası’nın başladığı saatlerde de eylemler vardı.

Brezilya’da işçi ve emekçilerin Dünya Kupası’na devasa bütçeler ayrılmasına karşı yaptığı eylemler devam ediyor. Brezilya hükümetinin Dünya Kupası için 11 milyar dolarlık bütçe harcaması yapmasını protesto eden işçi ve emekçiler, bütçenin Dünya Kupası yerine konut, sağlık ve eğitim alanındaki sorunların çözümü için harcanmasını istiyorlar.
Dün Dünya Kupası’nın açılışı yapıldığı sırada, ülkenin 10 farklı şehrinde protesto eylemleri gerçekleştirildi. Brezilya-Hırvatistan maçının yapıldığı Sao Paulo kentinde işçi ve emekçiler stadyuma yaklaşık 10 km uzaklıktaki bir noktada eyleme başladılar. Stadyuma giden yolu kesmek isteyen işçi ve emekçilere polis göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombaları ile saldırdı. Polis saldırısında en az 5 kişi yaralandı.
Rio de Jenerio’da da bini aşkın kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte “FIFA go home!” yazılı dövizler taşında ve FIFA bayrakları yakıldı.
Dünya Kupası karşılaşmalarına ev sahipliği yapan diğer kentlerde de protesto eylemleri düzenlendi.

Uluslararası Af Örgütü’nden polise tepki
Sao Paulo’daki eyleme yönelik polis saldırısı ile ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Brezilya Direktörü Atila Roque, Brezilya hükümetinin işçi ve emekçilere saldıran polisler hakkında soruşturma açmasını ve polis şiddetinin sorumlularının yargılanmalarını istedi.              KIZILBAYRAK

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K