AKP’nin, Soma Katliamı’nın ardından ailelerin dava açmasını engellemek için yaptığı baskı ve aldatmacalara rağmen ilk tazminat davası açıldı.

Tüm baskı ve aldatma çabalarına karşın Soma’da ilk tazminat davası açıldı.
Yaşamını yitiren madenci İsmail Değirmen'in eşi Gamze Değirmen, çocukları 2 yaşındaki Yağmur ve 4 yaşındaki Mehmet Han için Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine 390 bin lirası manevi olmak üzere toplam 393 bin liralık tazminat davası açtı.
Dava Değirmen alisinin avukatı Ünal Demirtaş aracılığıyla geçen 5 Haziran'da, Soma Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açıldı. Dava dilekçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin üzerinde kayıtlı tüm gayrimenkullerinin, araçlarının, üçüncü kişilerdeki istihkaklarının (hak ediş) ve teminat mektuplarının üçüncü kişilerin üzerine devrinin engellenmesi için ihtiyati tedbir konulması ve madende ölen İsmail Değirmen'in işe başladığı tarihten itibaren davalı Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün işçisi olduğunun tespiti de istendi.
Dava dilekçesinde, katliamın yaşandığı ocaktaki yangının, daha öncedeki yıllarda da sıklıkla olduğu, kömürün kendiliğinden kızışması ve yanması ile başladığı belirtilerek şunlara dikkat çekildi: “Ocağın projesi, tasarımı, üretim planlaması ve havalandırma sistemleri bilimsel verilere uygun olarak düzenlenmemiş, kullanılan ekipmanlar da uygun niteliklerde seçilmemiştir. Olaydan önce ve olay sırasında ocak içi karbonmonoksit değerinde ani yükselme olmuş, ancak bu durum vardiya sorumluları tarafından gerekli özen gösterilerek takip edilmemiş ve gerekli önlemler alınmamıştır. Yer altındaki ocakta çalışan işçiler için hayati derecede önem taşıyan gaz maskeleri yetersiz ve kullanım tarihleri geçmiştir. Bu gaz maskelerinin kullanımı dahi, müteveffaya ve diğer işçilere anlatılmamış veya eğitimi verilmemiştir. İşçilere mevzuat gereği, işverenlerce verilmesi gereken işçi sağlığı ve güvenliği eğitimleri ya verilmemiş, ya da yetersiz verilmiştir. Bu konular mevzuata uygun şekilde, gerektiği gibi denetlenmemiştir.”

“Ailelere örnek olsun”

Hakkını sonuna kadar arayacağını belirten Gamze Değirmen, eşinin ölümünden sonra baba ocağına dönmek zorunda kaldığını anlatarak, "Belki eşim geri gelmeyecek, ancak çocuklarımın geleceğini, eğitimini düşünmek zorundayım. Açtığım bu davanın diğer ailelere örnek olacağını düşüyorum. Yapanın yanına kâr kalmamalı. Sorumlular her kimse cezasını çekmeli. Benim çocuklarımın günahı ne" dedi.

Dava açılmaması için çaba boşa düşürüldü

AKP katliam anından itibaren Soma Holding’e sahip çıkmıştı. Soma’da dava açılmaması için çeşitli yöntemler geliştirilmiş, hak mücadelesine çağrı yapanlar provokasyonlarla hedef gösterilmişti. Sırf gözdağı için avukatları gözaltına alarak dava açma niyeti olan ailelere ulaşmaları engellenmişti.
Soma İçin Adalet grubu kuran Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı bu baskı uygulamaları için bir röportajında şunları ifade etmişti: “Dava açmaya gelemiyorlar bu konuda sıkıntı var. Çok zor geliyorlar. Bunun nedenlerinden biri de avukatların alanda çalışmasının bir kusur gibi gösterilmeye çalışılması. Bizim komitemizin işçilere ve ailelerine karşılıksız hukuki yardım vermesinin hükümet karşıtlığı olarak algılanması sağlanıyor. Oysa ailelerde özel olarak hükümet karşıtlığı gibi durum yok, avukatların da temel sorunu bu değil.”
Bir yandan baskı uygulamaları ayyuka çıkarılırken diğer yandan sahte güler yüzle işçi aileleri aldatılmaya çalışıldı.
İşçi ailelerinin anlatımlarına göre, kendisini Enerji Bakanı Yıldız’ın danışmanı olarak tanıtan Hatice Tayyar, dava açmamaları karşılığında para teklif ediyordu. Kızılbayrak-Gündem

0 comments:

Yorum Gönder

 
HOPA DEV-LIS/K © 2014. Yaşasın SOSYALİZM Yaşasın DEV LİS/K